Thursday, May 26, 2011

Rojak Fusion...selingan

Maka atas keinginan, pengamatan dan kajian terhasilah fusion resipi ini. Diolah semula dari beberapa resipi.Persiapan mengambil 2 bahagian, pertama kuah yang memakan masa sekurang-kurangnya 5 jam dari persiapan. Bahagian kedua adalah bahan-bahan rojak yang juga mengambil masa sehingga 3 jam seadanya. Resipi ini boleh memenuhi selera antara 20 sehingga 35 orang.

Bahan kuah
500gram kentang dan keledek- kira kira 2 biji yang besar . Kupas dan rebus hingga empuk.
7 tangkai cili kering, rendam , rebus dan diblend bersama cili merah.
10 tangkai cili merah segar.
10 ulas bawang ros di mayang
Seketul gula melaka
Air asam jawa ekstrak dari seketul pes sebesar ibu jari kaki dewasa
2 camca the kicap pekat .
Belacan asli bakar sebesar ibu jari kaki
300 gram kacang tanah, separuh disangan . Kemudian blend bersama yang mentah ¾ halus.
Bijan segenggam
1 camca besar ketumbar kisar/tumbuk
1 camca teh jintan putih kisar/tumbuk
1camca the jintan manis kisar/tumbuk
Kunyit hidup sebesar kelingking
Halia sebesar ibu jari kaki di mayang
2 batang serai, di mayang
Garam dan gula secukupnya

Semua bahan kecuali kacang tanah, kentang, keledek, gula merah, bijan, kicap, garam dan gula di blend (tambah air secukupnya) dan ditumis dalam minyak secawan dengan api kecil sederhana sehingga garing harum.

Kentang dan keledek empok , diblender bersama air asam, dan campurkan. Kemudian masukkan gula melaka dan kicap, tambah air secukupnya ,setelah mendidih campurkan kacang tanah. Biarkan mendidih selama 1 jam setengah dan matikan api. Dan tutup. Setelah sejuk sepenuhnya, sambung memasak , masukkan bijan, garam dan gula secukupnya sehingga 2 ke 3 jam. Maka siaplah.
Bahan rojak

Cucur 4 jenis
1- cucur kunyit.
2- Cucur kelapa
3- Cucur bawang dan cili
4- Pendaram udang

3 Jenis cucur pertama boleh disediakan sekaligus. Bahan doh nya.
Sekilo tepung gandum bancuh dengan 900ml air suam

1 biji telur
1.5 camca the garam
2 camca the gula
½ paket instant yis (Seleloknya yis diaktifkan dulu dengan air gula atau air bercampur susu manis)
2 camca teh butter

Perap doh sehingga kembang (bertutup) sekira kira sejam

Bahagi kepada 3 bahagian. Untuk cucur kunyit campur dengan garam dan sedikit serbuk kunyit.Untuk cucur bawang dan cili campur dengan 3 ulas bawang besar cincang dadu dan 3 tangkai cili hijau mayang serta sedikit daun bawang. Untuk cucur kelapa , campurkan 4 camca besar tepung beras, satu sudu the gula, dan isi kelapa parut, –lagi banyak lagi kick, hampas perahan pertama pun boleh. Goreng dengan membentukkannya sederhana, sebesar telur itik atau ayam.

Tanpa yis juga boleh, lebih mudah memasak tetapi TIDAK MENARIK.

Bahan pendaram udang adalah
300 gram tepung beras
Secawan pati santan
600 gram udang segar
1 camca besar ketumbar
Suku camca teh jintan putih
Suku camca teh jintan manis
4 ulas bawang merah (ros India)
3 ulas bawang putih
Setengah camca the serbuk kunyit
Satu inci halia sebesar kelingking
Garam secukupnya

Semua bahan rempah ratus termasuk bawang diblend (campur sedikit air), kemudian digaul dengan tepung beras, buat adunan seperti bater tepung goreng pisang. Panaskan minyak. Setiap senduk adunan dicampur isi udang dan tuang di tepian kuali , goreng hingga garing.

Persiapan cucur ini memakan masa hingga 3 jam.

Bahan ulaman lain adalah, timun parut, sengkuang parut, taugeh celur, salad. Guanakan parut yang tajam dan cantik, saiz sederhana halus.

Lain –lain: tauhu goreng, mee kuning celur, fishcake goreng, fishball, paru goreng, ketam atau crabball goreng, sotong sambal

2 comments: